- 300g mąki
- 100g cukru pudru
- 150g masła
- 4 żółtka
Z powyższych składników zagniatamy ciasto, po uzyskaniu jednolitej konsystencji wkładamy na 10 min do lodówki. W tym czasie smarujemy foremki margaryną. Schłodzone ciasto należy rozwałkować na grubość 3-4 mm i foremkami wycinamy kółka następnie odwracamy foremki i dociskamy ciasto do dna i brzegów. Tak przygotowane foremki wkładamy na 8-10 min do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni. Babeczki wyciągamy z foremek zaraz po wyjęciu z piekarnika, przewracamy foremki do góry dnem na blachę do pieczenia. Tak samo postępujemy z resztą ciasta. Ja babeczki napełniłam kremem budyniowym z dodatkiem soku z cytryny i cukry pudru cytrynowego, dodałam banany, ananasa i polałam tężejącą galaretką. A to kilka zdjęć krok po kroku jak zrobić babeczki. ( na zdjęciach babeczki są robione z większej ilości składników)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz